این مطلب، معرفی اجمالی از آزمون تولیمو (تافل داخل) است که معمولا برای آزمون زبان دانشجویان دکتری بهترین گزینه است. در این مطلب ساختار کلی و روش نمره دهی قسمتهای مختلف TOLIMO توضیح داده میشود.
مقدمه
ساختار آزمون تولیمو
روش محاسبه نمره در تولیمو
مقدمه
آزمون تولیمو (به انگلیسی: TOLIMO) که مخفف عبارت The Test of Language by the Iranian Measurement Organization می باشد، آزمونی استاندارد و در سطح پیشرفته است که برای سنجش و تعیین سطح دانش زبان انگلیسی افراد توسط سازمان سنجش آموزش کشور طراحی و به طور معمول هفت بار در سال برگزار میشود. اکثر متقاضیان این آزمون دانشجویان و داوطلبان مقطع دکتری هستند زیرا داشتن نمره یکی از آزمونهای معتبر زبان انگلیسی برای قبولی و پذیرش در مقطع دکتری ضروری است. از آنجا که تفاوتی بین نمره آزمون های بین المللی چون آیلتس و تافل و آزمون های داخلی چون تولیمو وMSRT برای پذیرش در مقطع دکتری داخل کشور وجود ندارد، و همچنین هزینه آزمون هایی چون تافل و آیلتس بسیار زیاد است، اکثر داوطلبان دکتری در آزمون های داخلی شرکت می کنند. در واقع، آزمون تولیمو وMSRT به آزمون تافل داخل و آزمون زبان دکتری داخل نیز معروف هستند.
هزینه شرکت در آزمون تولیمو در حال حاضر ۵۵ هزار تومان می باشد. نتیجه این آزمون دو سال اعتبار دارد و فقط در سطح ملی معتبر است. محدودیتی برای تعداد دفعات شرکت در آزمون تولیمو وجود ندارد; در واقع آزمون های تولیمو مستقل از یکدیگر هستند و متقاضیان در صورتی که نمره مد نظر خود را کسب نکنند، می توانند در آزمون های بعدی شرکت نمایند. محدودیت سنی برای شرکت در این آزمون وجود ندارد و افرادی که حداقل مدرک دیپلم داشته باشند می توانند در TOLIMO شرکت کنند. لازم به ذکر است که کارمندان برخی از ارگان ها، شرکت ها و سازمان های دولتی و غیر دولتی نیز که موظف به گرفتن مدرک زبان هستند، این آزمون را انتخاب میکنند، به همین دلیل است که افراد با درجات مختلف تحصیلی در تولیمو شرکت میکنند.
آزمون تولیمو نمره منفی ندارد، بر این اساس توصیه می شود حتی اگر پاسخ بعضی سوال ها را نمی دانید حدس زده و پاسخنامه را سفید نگذارید. نتیجه کلی آزمون به طور تقریبی دو هفته بعد از برگزاری روی سایت سازمان سنجش قرار میگیرد و نسخه ای از کارنامه بین ۳۰ تا ۴۰ روز پس از روز آزمون به نشانی پستی اعلام شده در موقع ثبت نام ارسال می شود.
ساختار کلی آزمون تولیمو
آزمون تولیمو در چهار بخش، دانش زبان انگلیسی متقاضیان را میسنجد که این چهار قسمت عبارتند از:
Structure and Written Expression : بخش گرامر (ساختار و نوشتار زبانی)
Reading Comprehension : بخش درک مطلب
Listening Comprehension : بخش شنیداری
سوالات آزمون در دو دفترچه توزیع میشود:
دفترچه اول حاوی یک سوال نوشتاری بوده و سی دقیقه زمان به آن تخصیص داده شده است. داوطلب باید پاسخ را در همان دفترچه سوال بنویسد.
دفترچه دوم حاوی ۱۴۰ سوال چهار گزینه ای است که به ترتیب در سه بخش گرامر، درک مطلب و شنیداری طراحی شده است. زمان اختصاص داده شده و تعداد سوالات در هر بخش در جدول روبروآمده است:
بخش ساختار و نوشتار زبانی (گرامر): در این بخش ۴۰ سوال گرامری و اصطلاحی زبان وجود دارد که هم شامل سوالات ساده و هم بعضا سوالات پیچیدهی گرامری است که البته با یادگیری و تمرین نکات مورد نیاز قابل پاسخگویی هستند.
بخش درک مطلب: این بخش شامل پنج متن درک مطلب از موضوعات مختلف علمی است که به دنبال هر کدام سوالاتی مطرح شده است. تعداد این سوالات برای تمام متون یکسان نیست. نکته ای که توجه به آن ضروری است این است که برای دو بخش گرامر و درک مطلب مدیریت زمان از اهمیت بسیاری برخوردار است. خیلی از افراد به دلیل عدم مدیریت زمان قادر به خواندن متون آخر و پاسخگویی به سوالات نیستند.
بخش شنیداری: این بخش حاوی ۵۰ سوال شنیداری است که به طور معمول بین ۳۲ تا ۳۵ دقیقه به طول میانجامد. نکتهی حائز اهمیت این است که بخش شنیداری از بلندگو و فقط برای یکبار پخش میشود و داوطلبان باید بعد از شنیدن هر قسمت و به دنبال آن، متن سوال نسبت به انتخاب یکی از چهار گزینه که در دفترچه سوال درج شده است، اقدام و پاسخ را در پاسخنامه و با توجه به شماره سوال علامتگذاری کنند.
روش محاسبه نمره در آزمون TOLIMO
نمره بخش نوشتاری به صورت جداگانه محاسبه و نمرهی آن بین ۱ تا ۶ است که در کنار نمره کل در کارنامه درج میشود. نمره بخش های دیگر در مقیاس معمول محاسبه و ده برابر میانگین این نمرات به عنوان نمره کل منظور می شود. دامنه نمره کل از ۳۱۰ تا ۶۷۷ است. نمرهی کسب شده بر اساس جدول روبرو که در پشت کارنامه نیز درج میشود، ارزش گذاری میشود.
همانگونه که در متن توضیح داده شد، امتیاز آزمون تولیموی شما برای سه بخش reading، listening و structure and written expression (یا همان grammar) بین ۳۱۰ تا ۶۷۷ قرار خواهد گرفت. امتیاز بخش رایتینگ نیز به صورت جداگانه و بین ۱ تا ۶ محاسبه خواهد شد. بنابراین در اینجا با نمره رایتینگ کاری نداریم و توضیحات مربوط به سه بخش دیگراست.
اما نحوهی محاسبهی نمره برای سه بخش reading، listening و structure and written expression (یا همان grammer) به صورت زیر است:
۱- ابتدا امتیاز هر بخش به صورت جداگانه محاسبه میشود.
امتیاز بخش listening شما عددی بین ۳۱ تا ۶۸ خواهد بود.
امتیاز بخش grammar شما عددی بین ۳۱ تا ۶۸ خواهد بود.
امتیاز بخش reading شما عددی بین ۳۱ تا ۶۷ خواهد بود.
۲- سپس میانگین امتیازات این سه بخش محاسبه شده و در ۱۰ ضرب میگردد تا نمره نهایی آزمون فرد برای سه بخش مشخص گردد.
*شاید بپرسید که چرا بین ۳۱ تا ۶۸؟ علت این شیوه نمرهدهی این است که ارزش امتیازی سوالات مختلف با هم متفاوت است. مثلا بخش listening را در نظر بگیرید، ممکن است یک سوال، یک امتیاز و سوال دیگر ۳ امتیاز داشته باشد. به همین دلیل است که برای بخش ۵۰ سوالی listening امتیاز مجموع کسی که همهی سوالات را درست جواب داده باشد، عدد ۶۸ خواهد بود و نه ۵۰. به این ترتیب اگر فردی در آزمون شرکت کند و تمامی سوالات را در سه بخش reading، listening و structure and written expression درست پاسخ دهد، به ترتیب، امتیاز ۶۸، ۶۸ و ۶۷ خواهد گرفت. میانگین این مقادیر با یک رقم اعشار معادل ۶۷٫۷ است و زمانی که آن را در ۱۰ ضرب کنیم حداکثر نمره معادل ۶۷۷ به دست خواهد آمد.
حال اگر یک شرکتکننده در آزمون نتواند پاسخ درستی بدهد یا همه را اشتباه جواب دهد، امتیاز این سه بخش معادل ۳۱ خواهد شد که با ضرب آن در ۱۰ امتیاز ۳۱۰ به دست میآید که کمترین یا حداقل امتیاز در رنج امتیازی معین شده است. به این ترتیب، رنج امتیاز آزمون تولیمو برای سه بخش reading، listening و structure and written expression، بین ۳۱۰ تا ۶۷۷ قرار خواهد گرفت.
آیا در آزمون تولیمو می توان وقت بخش شنیداری را به درک مطلب داد؟
خیر. نمیتوان
سلام اگه میشه این جمله را توضیح بدهید هیچ جایی را پیدا نکردم که ساده توضیح داده باشد فقط از سایت سنجش کپی کردن نمره هر قسمت آزمون در مقیاس معمول محاسبه و ده برابر میانگین این نمرات به عنوان نمره کل منظور میشود.
ممنون از نکته خوبی که اشاره کردین. توضیحات کامل تر درباره طرز محاسبه نمره به متن اضافه شد.
سلام ببخشید مثلا با زدن ۱۵ تست لیسنینگ و ۲۵ تست از گرانر و درک مطلب نمرمون چطور محاسبه میشه؟
یعنی چی از ۳۱۰ به بعده ؟
حالا ما با وجود این تست ها تعداد تست ها را باید به ۳۱۰ اضافه کنیم ؟؟
همانگونه که توضیح داده شده، شما از ۵۰ تست موجود در بخش لیسنینگ، تنها ۳۷ امتیاز میگیرین که با ۳۱ امتیاز پیش فرض، میشه ۶۸ امتیاز. در بخش ریدینگ از ۵۰ تست موجود تنها ۳۶ امتیاز میگیرین که با ۳۱ امتیاز پیش فرض میشه ۶۷٫ در بخش گرامر هم از ۴۰ سوال موجود تنها ۳۷ امتیاز میگیرین که با ۳۱ امتیاز پیش فرض میشه ۶۸٫ از طرف دیگه همونطور که گفتم امتیاز سوالات موجود در یک بخش لزوما با هم برابر نیست و نمیتوان گفت که مثلا در بخش لیسنینگ هر سوال معادل ۵۰ تقسیم بر ۳۷ = ۱٫۳۵ امتیاز داره. به این ترتیب نمیتوان دقیقا گفت که به ازای تعداد مشخصی سوال در هر بخش چه امتیازی به دست میاد.
در مورد بخش دوم سوالتون باید گفته که بله. یعنی شما با شرکت در جلسه آزمون، بدون اینکه هیچ تستی بزنین یا حتی همه رو غلط بزنین همینجوری ۳۱۰ امتیاز میگرین. که اگه به جدول امتیازات نگاه کنید می بینید که زیر ۴۰۰ امتیاز ضعیف حساب میشه. درو واقع تست هایی که شما میزنید نمره شما رو در هر بخش بین ۳۱ تا ۶۸ (یا ۶۷ ) قرار خواهد داد.
سلام/ در خضوض نمره کل تولیمو. با توضیح شما مجموع کل نمرات ۱۰۰ نیست و ۶۷۷ است؟ اگر این طور باشد حتی دو درس را نیز کامل پاسخ دهیم و ۶۸ بگیریم باز هم نمره قبولی ۵۰ نمی آوریم؟ درست حساب کردم؟ میشه توضیح بفرمایید؟
باید عرض کنم که همینطور هست. یعنی شما اگر مثلا تمام سوالات دو بخش گرامر و ریدینگ رو درست جواب بدید و در بخش لیسنینگ جواب صحیحی نداشته باشین، باید میانگین ۶۸، ۶۷
و صفر رو محاسبه کنین که میشه ۴۵ و ۱۰ برابر این عدد میشه ۴۵۰٫ به این صورت شما در رنج نسبتا ضعیف قرار گرفته و به میانگین ۵۰ نمیرسید.اصلاحیه: در چنین شرایطی، نمره ۳۱ در بخش لیسنینگ محاسبه خواهد شد و میانگین کل حدود ۵۵ به دست خواهد آمد. با تشکر از دوستانی که اشتباهات ما را گوشزد میکنند.
با سلام
به این شکل احتمال قبولی در این آزمون بسیار کم خواهد بود. و امتیاز ۵۰ آوردن بسیار ضعیف است و حسابی ریزش نمرات خواهیم داشت.
سلام، من متوجه نشدم ،شما گفتید اگر به هیچ سوالی پاسخ ندید ۳۱۰ را می گیرید ،این یعنی هر بخش از ۳۱ شروع خواهد شد، دانشجویی پرسیدند اگر من ردینگ و گرامر رو کامل جواب دهم قبول نمی شوم یعنی مجموع این دوقسمت با شنیداری تقسیم شود ۴۵ بدست می اید، حال انکه اگر ردینگ و گرامر را درست جواب دهیم با شنیداری که اصلا درست جواب ندادیم، با صفر جمع نخواهد شد بلکه با۳۱ جمع می شود و نتیجه قبولی است.من درست حدس زدم؟
سلام. اشتباهی در توضیح کامنت قبلی رخ داده است که بابت آن عذرخواهی میکنیم و از شما به خاطر دقت نظر و تذکر اشتباه رخ داده متشکریم. کامنت قبلی نیز اصلاح شد.