انتخاب صفحه

می‌توان گفت که مهارت لیسنینگ (Listening) حیاتی ترین مهارت موفقیت در تافل است. چرا که علاوه بر قسمت لیسنینگ، در ۴ سوال از ۶ سوال قسمت اسپیکینگ و ۱ سوال از ۲ سوال قسمت رایتینگ نیز به آن احتیاج پیدا می‌کنید. این یعنی برای گرفتن ۶۵ نمره از ۱۲۰ نمره تافل مهارت لیسنینگ شما مستقیما ارزیابی می‌شود. اما چگونه می‌توان مهارت خود در لیسنینگ را افزایش داد؟ این مقاله صرف بررسی استراتژی کسب مهارت و در نتیجه نمره‌ی بالا در قسمت لیسنینگ تافل میشود.

فهرست مطالب
 مقدمه
 چگونه مهارت گوش دادن انگلیسی خود را تقویت کنیم؟
 چگونه اطلاعات حیاتی یک لیسنینگ را تشخیص دهیم؟
 یادداشت برداری هنگام لیسنینگ تافل
طرز پاسخ دادن به انواع سوالات لیسنینگ تافل

مقدمه

برای موفقیت در قسمت لیسنینگ تافل طبیعتا قبل از هرچیز باید دامنه واژگان و دانش گرامری کافی را کسب کرده باشید. هرچند که نسبت به قسمت ریدینگ، در لیسنینگ شما به دامنه لغات و دانش گرامری به مراتب پایین‌تری نیاز دارید. به جای آن، شما نه تنها باید مهارت گوش دادن انگلیسی خود را تقویت کنید، بلکه باید بتوانید اطلاعات حیاتی یک مکالمه یا لکچر (که مد نظر طراحان سوالات تافل هستند) را تشخیص داده و از همه مهم‌تر آنها را به خاطر بسپارید یا یادداشت کنید. در ادامه به بررسی این مهارتها می‌پردازیم.

☑️ بیشتر بخوانید: ساختار انواع سوالات لیسنینگ تافل

چگونه مهارت گوش دادن انگلیسی خود را تقویت کنیم؟

اگر شما با فهمیدن جملات یا کلماتی که در لیسنینگهای تافل مطرح میشوند مشکل دارید، باید روی تقویت مهارت گوش دادن و فهمیدن خود تمرکز کنید. در واقع کسب این مهارت شروع راه آماده شدن برای قسمت لیسنینگ تافل است.

اما چگونه این کار ممکن است؟

طبیعتا برای آنکه بتوانید جملاتی که بیان میشوند را بفهمید، باید حداقلی از دانش گرامری و دامنه لغات داشته باشید. هرچند نسبت به قسمت ریدینگ، لغات و ساختارهای گرامری ساده‌تری در قسمت لیسنینگ مورد استفاده قرار میگیرند.

اما قطعا دانش گرامری و دامنه لغات نمی‌تواند برای موفقیت در قسمت لیسنینگ تافل کافی باشد. از این به بعد تنها یک چیز میتواند به شما کمک کنید: تمرین. این تمرین می‌تواند شامل هرچیزی باشد که شنیدن مطالبی به زبان انگلیسی جزئی از آن است. مواردی مثل دیدن فیلم، گوش دادن به موسیقی، کتابهای صوتی و … می‌توانند برای شما مفید باشند، اما اگر فرصت زیادی برای آماده سازی ندارید این موارد وقت زیادی از شما خواهند گرفت. پس بهتر است مستقیما به سراغ اصل مطلب بروید: گوش دادن به مطالب علمی. یکی از مفیدترین تمرینها برای تقویت مهارت لیسنینگ تافل دیدن فیلمهای مستند به زبان انگلیسی است. چرا که نه تنها این فیلمها موضوعات علمی دارند (همانند تافل) بلکه سرعت صحبت کردن و زبان مورد استفاده در آنها نیز کاملا با مطالبی که در تافل می‌شنوید متناسب است. دقت کنید که نیاز نیست تک تک کلماتی که بیان می‌شود را بفهمید، بلکه باید سعی کنید مفهوم کلی صحبتها را متوجه شوید. همین که بتوانید توانایی خود در فهمیدن ایده‌های اصلی بیان شده را تقویت کنید، آماده این هستید که به سراغ مکالمات و لکچرهای تافلی بروید.

گام بعدی شروع به تمرین لیسنینگ‌های تافلی است. در ابتدای تمرین‌های خود سعی نکنید یک بار به لیسنینگ گوش داده و بعد به سوالها جواب دهید (همانند تافل). بلکه به خود فرصت دوباره و چندباره دهید. پس از گوش کردن به یک لیسنینگ، سوالهای آن را بخوانید و اگر نتوانستید به همه یا بیشتر آنها پاسخ دهید نگران نباشید. یک بار دیگر گوش دهید و این بار سعی کنید اطلاعات خواسته شده در سوالها را پیدا کنید. این کار را چندین بار تکرار کنید. اگر درنهایت توانستید با چندین بار گوش کردن به لیسنینگها همه یا بیشتر سوالات را پاسخ دهید، یعنی توانایی گوش کردن شما در حدی است که با تمرین کافی بتوانید نمره ۲۷ یا بیشتر از قسمت لیسنینگ تافل بگیرید. طبیعتا هرچه مهارت شما در فهمیدن مطالب بیان شده در لیسنینگها قویتر باشد، کار شما در آینده راحت‌تر خواهد بود.

در ادامه به استراتژی‌هایی می‌پردازیم که در این قسمت کمک زیادی به شما خواهند کرد.

 

چگونه اطلاعات حیاتی یک لیسنینگ را تشخیص دهیم؟

احتمال طرح سوال از برخی از مطالبی که در مکالمات و لکچرهای تافل در قسمت شنیداری می‌شنوید، بسیار بالا است. این مطالب شامل موارد زیر است:

ایده اصلی و هدف کلی: اولین چیزی که باید درباره یک مکالمه یا لکچر تشخیص دهید، ایده اصلی یا هدف کلی آن است. معمولا در مکالمات و لکچرهای تافل در ابتدای مطلب به آن اشاره می‌شود، اما برای درک دقیق آن باید به کلیتی که از متن متوجه میشوید مراجعه کنید. اگر یک دانشجو در حال صحبت کردن با استاد خود است، باید بدانید هدف این دانشجو از آمدن پیش استاد چه بوده. یا اگر استاد در حال صحبت درباره‌ی تبلیغات است، باید بدانید که آیا او می‌خواهد نوع خاصی از تبلیغات را با جزئیات توضیح دهد، انواع تبلیغات را دسته بندی می‌کند، یا  دو نوع مختلف تبلیغات را با هم مقایسه میکند.

 

مطالب تکرار شونده: پس از توجه به کلیت مطلب برای فهمیدن ایده اصلی، شما باید به جزئیاتی که چندبار تکرار می‌شوند و مطالبی که برای آنها مثال ارائه میشود توجه ویژه‌ای داشته باشید. چرا که این مطالب جزئیات مهمی هستند که به احتمال زیاد از آنها سوالی مطرح می‌شود. در لیسنینگهای تافل بسیاری از مطالب مهم با طرز بیانهای متفاوت چندین بار تکرار می‌شوند تا روی اهمیت آنها تاکید شود.

 

سوالها: در بسیاری از لکچرها و مکالمات سوالاتی توسط دانشجویان یا استاد مطرح می‌شوند که در ادامه‌ی صحبتها به آن سوالات پاسخ داده می‌شود. پاسخی که به سوالها داده می‌شود نیز حاوی اطلاعات حیاتی هستند که شما باید یادداشت کنید یا به خاطر بسپارید.

 

اصطلاحات جدیدی که تعریف میشوند: در برخی از لکچرهایی که در تافل می‌شنوید، اصطلاحات جدیدی معرفی و تعریف می‌شوند. احتمال اینکه این اصطلاحات موضوع یکی از سوالات باشند بسیار زیاد است. بهتر است حتی علاوه بر مفهوم اصطلاح جدید، مثالها و جزئیاتی که برای توضیح بیشتر آن مطرح می‌شوند را نیز خوب بفهمید. چرا که امکان طرح سوالاتی که هدف از بیان یک مثال یا جزئیات را می‌پرسند در این موارد زیاد است.

 

طبقه بندی‌ها: وقتی که در یک لکچر انواع مختلفی از یک چیز طبقه بندی می‌شود، بسیار مهم است که شما تعداد دسته‌ها و عنوان هریک را بدانید. همچنین وقتی چند دلیل برای یک ایده مطرح می‌شود، بسیار مهم است که این دلایل را به صورت جداگانه متوجه شوید و یادداشت کنید. گاهی هم تفاوتها یا شباهت‌های دو چیز با یکدیگر مطرح می‌شوند که میت‌واند موضوع سوال خوبی باشد.

در ویدیوهای آموزش روش پاسخ دادن به سوالات تافل، یک بخش مجزا برای توضیح و تمرین تشخیص اطلاعات حیاتی مکالمات و لکچرهای تافلی در نظر گرفته شده است. برای تهیه این مجموعه به فروشگاه سایت مراجعه کنید.

یادداشت برداری هنگام لیسنینگ تافل

لیسنینگهایی که در تافل مطرح میشوند پر از جزئیات و حقایقی هستند که فهمیدن آنها یک مسئله و به خاطر سپردن آنها مسئله‌ای بزرگتر است. میتوان گفت که به خاطر سپردن همه اطلاعات مهمی که در یک لیسنینگ مطرح می‌شود از دست کمتر حافظه‌ای برمی‌آید. به همین دلیل است که یکی از حیاتی ترین مهارت‌هایی که برای موفقیت در لیسنینگ تافل به آن نیاز دارید مهارت یادداشت برداری است.

آیا باید همه جملاتی که میشنویم را بنویسیم یا نوشتن برخی از آنها کافی است؟

حقیقت این است که اصلا شما نباید جمله‌ای هنگام یادداشت برداری بنویسید. درواقع اصلا نمی‌توان با سرعت صحبت کردن، نوشت. بنابراین شما باید کیووردهای (کلمات کلیدی) مرتبط با اطلاعات اصلی را تشخیص داده و یادداشت کنید. نوشته‌ی شما تنها یادداشتی است که به شما کمک می‌کند اطلاعات اصلی (که بر اساس توضیحات قسمت قبل تشخیص داده‌اید) را به یاد بیاورید. حتی در بسیاری از مواقع برای یاداوری مطالب نیاز به نوشتن هیچ کلمه‌ای ندارید و تنها کافی است از علائم و اشارات استفاده کنید. مواردی مثل کم یا زیاد شدن مقدار یک چیز، خوب یا بد بودن یک مطلب، مفید یا مضر بودن و … . در برخی از لیسنینگ‌های تافل دسته بندی ها نیز به شما کمک زیادی در یادداشت برداری میکنند. مثلا وقتی در مورد انواع مختلف یک چیز صحبت می‌شود، می‌توانید در یادداشت‌هایتان شماره گذاری داشته باشید. همچنین وقتی دلایل مختلف برای یک مطلب بیان میشود می‌توانید با کشیدن فلش ارتباط بین مطالب را نشان دهید. یکی از مواردی که در مجموعه ویدیویی روش پاسخ دادن به سوالات لیسنینگ تافل مطرح می‌شود، روش یادداشت برداری است. برای تهیه این مجموعه به فروشگاه سایت مراجعه کنید.

 

طرز پاسخ دادن به انواع سوالات لیسنینگ تافل

در ادامه به نکاتی درباره‌ی روش پاسخ دادن به انواع سوالات لیسنینگی که در تافل مطرح می‌شوند می‌پردازیم. اگر با ساختار آزمون در این بخش و انواع سوالات لیسنینگ تافل آشنا نیستید به مقاله زیر مراجعه کنید.

☑️ بیشتر بخوانید: ساختار انواع سوالات لیسنینگ تافل

محتوای اصل:

  • این سوالات درمورد محتوای کلی لکچر یا مکالمه مطرح می‌شوند. گزینه‌هایی که به قسمتهای خاصی از مطلب اشاره دارد را نادیده بگیرید.
  • در بسیاری موارد از روی جمله‌ی گوینده، قبل از شروع لکچر یا مکالمه، یا از روی چند جمله‌ی اول لکچر یا مکالمه میتوان تم کلی مطلب را متوجه شد، اما هیچوقت به آن اکتفا نکنید، چرا که در برخی موارد این جملات، یا اطلاعات خاصی به شما نمی،دهند یا در مورد موضوعی انحرافی هستند. وجود ایده اصلی انحرافی به خصوص در سالهای گذشته در لکچرهای تافل بسیار متداول است.
  • در این سوالات به یادداشتهای خود دید کلی داشته باشید. اگر دسته‌بندی‌ها و ترتیب خوبی در یادداشت برداری رعایت کرده باشید، پدا کردن جواب درست بسیار راحت خواهد بود.

هدف کلی:

  • دانشجویانی که برای صحبت با اساتید به دفترشان می‌روند می‌توانند دلایل مختلفی برای این کار داشته باشند. مثلا فراخواندن یک دانشجو توسط استاد برای صحبت درباره یک تکلیف کلاسی.
  • هدف یک مکالمه همیشه با موضوع مکالمه مرتبط نیست. برای مثال ممکن است یک دانشجو برای پرسیدن سوال درباره طرز نمره‌دهی استاد پیش او رفته باشد، اما پس از پاسخ دادن به این سوال، استاد در مورد پیشرفت یک پروژه تحقیقاتی سوال پرسیده و بقیه مکالمه به این موضوع بگذرد.
  • در مکالماتی که بین دانشجو و کارمندان رخ میدهد، معمولا هدف دانشجو حل یک مشکل است. فهمیدن مشکل دانشجو و راه حل‌های پیشنهادی آن برای پاسخ دادن به این سوال مفید است.

جزئیات:

  • جزئیات در مورد نکات ریز و کم اهمیت نیستند و تنها جزئیات مهمی که مستقیما از یک ایده‌ی اصلی حمایت می‌کنند مورد پرسش قرار می‌گیرند.
  • یادداشت برداری در این سوالات بسیار مهم است چرا که بیشتر افراد توانایی به خاطر سپردن همه جزئیات را ندارند.
  • هیچوقت به این دلیل که یک گزینه حاوی لغاتی است که در لکچر یا مکالمه شنیده‌اید آن را انتخاب نکنید. طراحان تافل تعمدا لغاتی که در مطلب شنیده‌اید را در گزینه‌های غلط قرار می‌دهند.
  • اگر در مورد پاسخ خود مطمئن نیستید، گزینه‌ای را انتخاب کنید که سازگاری بیشتری با موضوع اصلی مطلب دارد.

فهمیدن نقش یک گفته:

  • در این سوالات شما باید علت بیان یک مطلب را متوجه شوید. نقش یک گفته معمولا با مطلبی که مستقیما بیان می‌شود متفاوت است. مثلا وقتی یک کارمند از یک دانشجو سوال میکند که آیا می‌داند دفتر خوابگاه‌ها در کجا قرار دارد، ممکن است منظور او این باشد که آیا نیاز هست آدرس را به اون بدهد یا خیر.
  • برای پاسخ به این سوالات باید علاوه بر کلیت یک مطلب، جزئیات مربوط به قسمت خاصی که سوال از آن پرسیده می‌شود را نیز خوب متوجه شده باشید.

فهمیدن منظور گوینده از یک گفته:

  • در این سوالات توجه اصلی به کنایه‌های مورد استفاده در صحبتها است.
  • توجه به تون صدای گوینده بسیار مهم است. باید بتوانید از روی تون صدا تشخیص دهید که گوینده در حال عذرخواهی است یا گیج شده است یا هیجان زده است.

فهمیدن سازماندهی مطلب:

  • این سوالات بیشتر در مورد لکچرها پرسیده می‌شوند نه مکالمات. ممکن است از ابتدای مطلب معلوم نباشد که سازماندهی مطلب به چه صورت است پس در این سوالات نیز باید به کلیت لکچر توجه کنید. سوالات سازماندهی‌ می‌توانند برای بیان مطالب به ترتیب زمانی یا از ساده ترین به پیچیده ترین یا انواع دیگر باشند.
  • به مقایسه‌هایی که گوینده مطرح می‌کند دقت کنید. ممکن است موضوعی مطرح شود که در ابتدا خارج از موضوع اصلی به نظر برسد اما هدف از آن مقایسه یا بیان تشابه بوده باشد. مثلا مقایسه‌ی آوندهای گیاهان با لوله‌های آب یک ساختمان.

برقراری ارتباط بین مطالب:

  • سوال‌هایی که از شما می‌خواهند یک جدول را پر کنید یا رخدادها را به ترتیب زمانی مشخص کنید از این دسته هستند. یادداشت برداری مناسب تنها راه پاسخ دادن به این سوالات است. یادداشتها باید مرتب و طبقه بندی شده نوشته شوند.

سوالات استنباطی:

  • در این سوالات شما نباید جزئیاتی که مستقیما در لکچر یا مکالمه بیان شده‌اند را در نظر بگیرید. بلکه باید از یک قسمت یا تمام یک مطلب یک نتیجه گیری داشته باشید. پاسخ صحیح این سوالات معمولا شامل لغاتی است که مستقیما بیان نشده اند.

 

برای تهیه مجموعه ویدیویی آموزش روش پاسخ دادن به سوالات لیسنینگ تافل به فروشگاه سایت مراجعه کنید.

 

اینفوگرافیک موفقیت در لیسنینگ تافل در ۵ مرحله

5 steps to success in TOEFL iBT Listening

اینفوگرافیکهای بیشتر

☑️ بیشتر بخوانید: ساختار انواع سوالات لیسنینگ تافل

☑️ بیشتر بخوانید: نمره بالای ۲۷ ریدینگ تافل آسان است؟

☑️ بیشتر بخوانید: روش موفقیت در اسپیکینگ تافل

☑️ بیشتر بخوانید: راحت، در رایتینگ تافل حداقل ۲۴ بگیریم